Patronatele și sindicatele se declară „alarmate de criza energetică cu care România se confruntă”. Scrisoarea deschisă transmisă premierului, înaintea ședinței coaliției

Patronatele și sindicatele se declară „alarmate de criza energetică cu care România se confruntă”. Scrisoarea deschisă transmisă premierului, înaintea ședinței coaliției
Reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social din 13 ianuarie / Sursa foto: Guvernul României
Publicat: 17/01/2022, 17:33

Președinții celor mai mari confederații patronale și sindicale din țară au transmis, luni, o scrisoare comună adresată premierului Nicolae Ciucă, prin care își exprimă îngrijorarea și se declară alarmate de criza energetică cu care România se confruntă și propun câteva soluții pentru a câștiga timp, pentru a preîntâmpina „conflicte sociale deschise”. Scrisoarea a fost transmisă cu puțin timp înainte de debutul ședinței coaliței, programată de la ora 17:00, în care se analizează propunerile Guvernului și ale ministrului liberal al Energie, dar și cele anuțate de Partidul Social Democrat.

Patru confederaţii patronale şi cinci confederaţii sindicale reprezentative îi transmit premierului că sunt îngrijorarate și alarmate de criza energetică cu care România se confruntă și propun un set de soluții care să se concretizeze într-un „pact asumat de toate forțele politice și de partenerii sociali”.

Mesajul a fost trimis înaintea ședinței coaliţia de guvernare, care se reunește luni după-amiză, la Parlament, pentru a discuta despre măsurile în domeniul energiei, enunțate săptămâna trecută de Nicolae Ciucă și detaliate de ministrul Energiei, Virgil Popescu, dar și cele elaborate de PSD și anunțate luni.

„Suntem conștienţi de criza internaţională, dar creşterile realizate în România depăşesc cu mult creşterile la nivel global, punând în situaţii limită atât cetăţenii ţării, cât şi întregul sistem economic, care nu mai poate, în condiţiile actuale, să facă faţă unei competitivităţi corecte”, au transmis semnatarii.

Potrivit acestora, situaţia este datorată unui cumul de factori, printre care enumeră și liberalizarea, respectiv:

  • Liberalizarea pieţelor energetice (gaz şi energie electrică) în România simultan cu problemele generate de criza pandemică, care la rândul ei a generat o criză energetică internaţională;
  • Lipsa tuturor actelor normative de reglementare a liberalizării, atât pentru cetăţeni, cât şi pentru mediul economic;
  • Lipsa mecanismelor de control aplicate preventiv;

În acest context, patronatele și sindicatele vor ca plafonarea prețurilor la energie și gaze să se aplice pentru cel puțin un an – acum fiind în vigoare pentru cinci luni, din 1 noiembrie 2021, până în 31 martie 2022/ „Vă solicităm ca, în procedură de urgenţă, în conformitate cu prevederile Legii concurenţei (Legea 21/1996, art. 4) să se limiteze preţurile aplicate la energie şi gaz la valoarea celor din decembrie 2020, pentru cel puţin 1 an (legea prevede posibilitatea de prelungire până la 3 ani)”, au transmis partenerii sociali.

„În acest fel se poate câştiga timpul necesar ca, împreună cu partenerii sociali, să se poată corecta şi realiza cadrul legislativ, cuprinzând şi reglementările care să evite o criză economică şi socială, inclusiv conflicte sociale deschise”, au avertizat aceștia.

Patronatele și sindicatele solicităm de asemenea crearea unui „Task Force” – grup de lucru – național care în termen de maxim o lună să vină cu soluții pe termen mediu și lung pentru asigurarea securității energetice a României, iar aceste soluții să se materializeze într-un pact asumat de toate forțele politice și de partenerii sociali!.

Cronologia măsurilor

De menționat că premierul a prezentat partenerilor sociali, în 13 ianuarie, în cadrul reuniunii Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, noul set de măsuri analizate pentru a sprijini atât cetățenii, precum și mediul economic afectat de creșterea prețurilor la energie și gaze naturale, care, „după ce va fi agreat la nivelul coaliției, va face obiectul unei ordonanțe de urgență, cu efecte rapide”. Premierul a menționat și nevoia de a extinde măsurile de protecție și după data de 1 aprilie, în baza unui pachet elaborat în acest sens.

Întâlnirea avusese loc după ce, cu o zi înainte, pe 12 ianuarie șeful Executivului a anunțat, într-un mesaj video, că de la 1 aprilie – deci data de la care ar expira actuala schemă de ajutor,  consumatorii casnici cu un consum lunar de  până la 300 Kwh  vor beneficia de o  nouă schemă de protecție, care va include TVA re us la 5%a, precum și compensarea certificatului verde si a bonusului de cogenerare pentru consum.

„În domeniul sectorului agricol si al industriei alimentare, vom lansa măsurile de sprijin la 1 februarie si le vom menține active până la data de 1 iulie. Vom reduce costul energiei electrice  la consumator prin  compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi. Vom elabora o schemă de sprijin și pentru gaze naturale. Analizăm, totodată, la nivelul guvernului, introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie”, a spus premierul.

„Protejarea cetățeanului este principala preocupare a guvernului pe care îl conduc și vom dispune măsuri în consecință. Este însă foarte important să înțelegem că toate aceste măsuri necesită coerență și coordonare, folosind toate pârghiile decizionale de care dispunem”, a conchis Nicolae Ciucă, precizând că va prezenta aceste toate măsuri în următoarea ședință a coaliției.

Și ministrul Virgil Popescu a detaliat marțea trecuă, un prim plan de schimbare a schemei, care, pentru lunile noiembrie și decembrie la nivel de energie electrică consumatori casnici aproximativ 80% din beneficiari din total gospodării care au beneficiat de compensare și plafonare și în jur de 60% la gaze naturale.

Ministrul a avertizat că furnizorii de energie electrică și gaze naturale care au emis facturi uriașe către clienţi ignorând legea care stabileşte plafonarea de preţ şi compensări pentru facturi ar trebui să returneze din oficiu banii încasați , nu să-i rețină din facturile următoare, precizând că operatorii în cauză au beneficiat de acești bani încălcând legea. „Nu poți să îţi bați joc de oameni”, a spus ministrul, marți seara.

Legea plafonării și compensării a fost votată de deputați pe 27 octombrie   și se aplică din 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Conform legii, beneficiază de plafonarea prețului final de facturare de cel mult 1 leu/kWh – din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh – și prețul final facturat al gazelor naturale la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh  – nu doar consumatorii casnici, ci și spitalele, unitățile de învățământ, creșele, atât publice, cât și private.

La reuniunea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social din 13 ianuarie au participat și o parte dintre semnatarii scrisorii de luni, respectiv: ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Marius Budăi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna Tanczos, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Dan Vîlceanu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, șeful Cancelariei Prim-ministrului, Mircea Abrudean, alături de Dan Șucu, președinte Concordia și Radu Burnete, director executiv, Florin Jianu, Președinte CNIPMMR, Radu Godeanu, vicepreședinte UGIR, Florian Costache, președinte PNR, Gheorghe Cazan, vicepreședinte CONPIROM, Bogdan Hossu, președinte Cartel ALFA, Marius Nistor, vicepreședinte CNSLR Frăția, Dumitru Costin, președinte BNS, Maxim Rodrigo Gabriel, vicepreședinte CNS Meridian, Iacob Baciu, președinte CSDR, Bogdan Simion, președinte CES, Costel Ichim, CSM Meridian, potrivit Palatului Victoria.

Scrisoare Comuna Patronate Sindicate by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
„Taxă pe țeavă” pentru cei care stau la bloc. Opaina: E o aberație colosală. Nu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Șoc în timpul unei execuții, în SUA. Ce a făcut un bărbat chiar înainte de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Nu e banc! Cu cât se vinde ciocolata Dubai la Târgul de Crăciun din Sibiu
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Ce a găsit o echipă de muncitori în fața primăriei din Tulcea. Clădirea risca să...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
El este Ghiță, tânărul în vârstă de 29 de ani, care și-a pierdut viața într-un...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Doliu în România! A murit o legendă a țării. Era supranumit „Dumnezeu”
Elena Lasconi, o studentă mediocră. Cum arată notele primite de candidata la președinția României
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
9 luni de la moartea Mioarei Roman: "Toate pomenile pentru mama mea le-am făcut singură"....
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Jean Michel Jarre, Nașul muzicii electronice. „Pentru mine, muzica electronică este la fel ca gătitul:...